Jump to content

Dél-Korea betiltja a kriptovaluta kereskedelmet az adóelkerülők miatt

2018. 01. 11. 16:12

Az üzenet értékű bitcoin spirál lepésre késztette Dél-Korea döntéshozóit, akik arra jutottak, hogy mindenkinek jobb lesz, ha szépen betiltják a kriptovalutákkal történő kereskedést az országban.

Dél-Korea bejelentette, hogy olyan új szabályozás bevezetését tervezik, amelynek értelmében tilos lesz az országban a bitcoin és más hasonló kriptovaluták kereskedelme. Erre elsősorban azért van szükség, hogy megakadályozzák az esetleges adókijátszásokat, amelyek növekvő mértékét nagy aggodalom övezi, ráadásul a kriptovalutákkal való kereskedés az országban rendkívül spekulatív, már-már a szerencsejátékokhoz hasonlatos. Sok ilyen virtuális pénz, mint a bitcoin és az ethereum sokkal magasabb áron váltható, mint a világ más részein. Az iparági adatszolgáltató CoinMarketCap még néhány dél-koreai pénzváltot ki is zárt a kalkulációiból a szélsőséges árkülönbségeik miatt.

A hét elején a rendőrség és az adófelügyelet rajta is ütőt Dél-Korea legnagyobb kriptovaluta váltóján. Egy forrás a Coinone-nál, elmondta a CNBC-nek, hogy a helyi rendőrség már tavaly óta figyelte a céget, és azt is hozzátette, hogy „szerintük az, amit mi csinálunk az szerencsejáték”.

Akárhogy is, Dél-Korea bejelentése rendesen felzaklatta a kriptovaluta kereskedelemben érdekelt vállalkozások és személyek kedélyeit, nem is beszélve a kriptovaluták áráról. A bitcoin helyi ára például 21%-ot eset a bejelentés hírére, de a zuhanás ellenére még mindig 30%-al felette vannak az árak más országokéhoz hasonlítva.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)