Jump to content

Az Intel feltárta a lassulás lehetőségeinek részleteit a ’Meltdown’ javítás kapcsán

2018. 01. 11. 16:56

Otthonunk drága pénzért megvásárolt asztali Intel processzorai 10 százalékot lassulhatnak majd a Spectre/Meltdown fix után, ismerte el az Intel a holnapjuk blogján.

Az Intel állítása szerint 10%-ot fognak lassulni a gépjeink a Meltdown frissítés után. Habár ez a 10 százalék is úgy hangzik, mint amikor valaki a hasára üt a hentesnél a rendelésnél, aztán hentes meg azt mondja magában, na tudod mit, és vág egy nagyobbat, hogy aztán elsüthesse a „10 százalékkal több, maradhat?” - kérdését, amire még csak-csak rábólint az ember, de mit szólnánk, ha ez úgy menne, hogy kifizetnénk a hús teljes árát, aztán otthon vennénk észre, hogy ez nem is annyi, amennyiért fizettünk? Ilyenkor már mindegy lenne, hogy 9, 12, 15 százalékkal csaptak be minket, többet valószínűleg nem mennénk ahhoz a henteshez, igaz?

Persze az Intel nem hasra csapva bökte ki a 10 százalékot (elvileg, bár ezek után..), hanem az után jutottak erre a konklúzióra, hogy megvizsgálták a hatodik, hetedik és nyolcadik generációs (Kaby Lake  és Coffee Lake) processzoraik teljesítmény változását a fix installálását követően.  Az SSD chipeket a vártnál kevésbé érinti a lassulás, ezeknél a chipeknél 6 százaléknál is kevesebb a változás. Azok az eszközök pedig, amelyek a hetedik generációs Kaby Lake-H mobil processzorokat használják, nagyjából 7 százalék körüli lassulást élnek majd át.

Ezeket a változásokat a felhasználók java észre sem fogja venni. A felhasználás módja fogja leginkább meghatározni, hogy kinél mennyire jön majd érezhetően elő a lassulás. Az Intel szerint elsősorban azoknak fog leginkább fájni, akik valamilyen komplex JavaScript operációkat futtató webes alkalmazásokat használnak. Akkor így már nincs is gond, igaz?  

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)