Jump to content

Egy sor per vár az Intelre a chipjeinek sebezhetősége miatt

2018. 01. 05. 15:11

Az Intel már most is egy sor pernek néz elébe annak a Meltdown névre keresztelt hibának köszönhetően, amely alapjaiban rázta meg a számítógépes világot, de az igazi botrány még csak ez után fog igazán kibontakozni.

A Gizmodo értesülései szerint Kalifornia, Oregon és Indiánná államban már be is gyújtottak az Intel elleni jogi hadjárat első jelzés értékű fényeit. Azért jelzés értékű, mert a világ egyik legnagyobb számítógépes chipgyártójának processzorai gyakorlatilag mindenhol ott vannak és voltak az utóbbi években, a Meltdown nevezetű sebezhetőség pedig az elmúlt 10 év minden Intel processzorát érinti, így gyakorlatilag perek végeláthatatlan sora vár a cégre a világ minden tájáról. Tovább tetézi a dolgot, hogy a potenciális javítás nem csak a hibát szünteti meg, de akár 30%-kal is lassíthatja a chipek teljesítményét. A saját otthoni gépjeink Intel chipes gépei épp úgy veszélynek vannak kitéve, mint ahogyan a felhőszolgáltatók Intel processzoros szerverei.

Az Intel annyit már kijelentett, hogy partnereivel közösen már dolgozik a megoldáson, illetve egy ígéretet is kaptunk, hogy az érintett chipek 90%-ához még a héten meg fog érkezni a javítás. A Microsoft, a Google és az Apple ugyancsak frissítéseket adott ki, hogy mérsékelje a mobil chiepekt érintő Spectre és a Meltdown által okozott gondokat. Ezek az erőfeszítések azonban nem törlik el a múltat, sem azt, hogy sok Intel vezető kompromittálódott az ügy kapcsán, amely a sorozatos pereskedések eredményeként akár válságos helyzetbe is sodorhatja a világ egyik legnagyobb számítógépes hardvergyártóját, nem is beszélve a presztízsvesztésről.

(Forrás: cnet.com Kép forrása: cnet.com)