Jump to content

Az FAA megkönnyítené légiforgalom irányítók munkáját

2017. 10. 22. 15:57

A légiforgalom irányítóknak pont elég dolguk van a normális méretű légijárművek menedzselésével, de mindennek tetejébe már extra bonyodalomként a drónokkal is számolniuk kell.

Amerikában komoly kérdés, hogy hogyan kezeljék az égboltot egyre inkább ellepő drónokat. Az Amerikai Légügyi Hatoság (FAA) egy olyan rendszert szeretne bevezeti, ami legalább a légiforgalom irányítók válláról leveszi a drónok kezelésének javát. A jelenlegi eljárás az, hogy ha egy drón pilóta 5 mérföldnél közelebb akar repülni egy repülőtérhez, arról hívást kapnak az irányítók, hogy jóváhagyják azt. Ez havi szinten több száz hirtelen jött engedélykérést jelent. Az FAA-nak ebből lett elege. Nemrégiben lépéseket tettek, hogy egy automatizált rendszert használhassanak a korlátozott légtérben lévő drón utak jóváhagyásához. Ez nem csak egyszerűbb, de gyorsabb megoldás is. Ahelyett, hogy 2-3 hónappal előre kéne engedélyt kérni, (vagy az utolsó lehetséges pillanatban érkezne be a kérés) az automata rendszer 5 perc alatt elintézi az engedélyt.

Egyáltalán nem biztos, hogy az FAA rendszerét bevezetik, de akad néhány meggyőző érv, amely a változtatást szorgalmazná. Jelenleg 6000 elbíráltalan kérelem vár döntésre és ez a sor várhatóan 25000-re fog duzzadni a következő 6 hónapban. A pilóták és a légiirányítók drónokkal kapcsolatos frusztrációját is csökkentené, ha káosz helyett rendezetten zajlana a kérelmek elbírálása, ráadásul drónból is csak egyre több lesz, így a jelenleginél mindenképpen egy jobb, hatékonyabb rendszerre lesz szükség.

 

(Forrás: enggadget.com Kép forrása: pixabay.com)