Jump to content

Irdatlan összeget adományozott el a világ leggazdagabb embere

2017. 08. 16. 16:31

Bill Gates nem csak a világ leggazdagabb embere, de a valaha élt legbőkezűbb filantróp is. A milliárdos ezúttal 64 millió Microsoft-részfényt adományozott el, azaz 90 milliárdos vagyonkának nagyjából az 5%-át.

Hogy ki a kedvezményezettje a nem mindennapi adománynak az egyelőre nem publikus, de a The Guardian szerint feltehetően a 2000-ben létrehozott Bill és Melinda Gates Alapítvány. Ha ez igaz, akkor a Microsoft visszavonult társalapítójának eme nemes húzása nem csak a valaha volt legnagyobb jótékonysági adomány, de egyben vagyonátcsoportosítás is. A Bloomberg hírügynökség szerint a 64 millió részvény mintegy 4,6 milliárd dollárnak felel meg, de nem kell aggódnunk, mert még így is Bill Gates maradt a világ leggazdagabb embere. Ami viszont mégis szemet szúró változás, hogy míg Bill Gates 1999-ben a Microsoft részvényeinek 24%-át birtokolta, addig mára csupán az 1,3%-át.

A  világ leggazdagabb embere és felesége  által alapított Bill és Melinda Gates alapítvány mára a világ egyik legnagyobb vagyont kezelő magánalapítványává nőte ki magát. S hogy mihez kezdenek ezzel a sok pénzel? Ha minden jól megy, akkor nekik köszönhetjük majd a malária eliminálását, de többek között az előttünk álló édesvíz válságra is keresik a megoldást.

(Forrás: bloomberg.com Kép forrása: Wikipedia)