Jump to content

Asztronauta kiképző központot épít a Blue Abyss

2017. 06. 29. 13:21

Az Egyesült Királyság fog otthont adni a világ legelső magánkézből épült űrhajós kiképző centrumának, amit a Blue Abyss vállalat épített 120 millió fontból. A létesítmény átadását 2019-re tervezik.

A kormányzati ösztönzés, hogy az Egyesült Királyságban erőre kapjanak a kereskedelmi űrrepüléssel foglalkozó vállalkozások, meghozta  első gyümölcsét. A Blue Abyss 120 millió fontból készülő űrhajós kiképző központja a RAF Henlow állomás közelében épül fel Bedfordshire városában, hogy hozzáférést biztosítson a szolgáltatásai iránt érdeklődő beföldi és nemzetközi cégeknek egyaránt. Egy 50 méter mély medencével és 120 szobával rendelkező szállodát képzeljünk el, ahol nem mellesleg űrhajós edzőközpont áll a szíves érdeklődők szolgálatára.

A bázis, amely 2020-ban teljesen lezárul, máris olyan épületeket foglal magában, amelyek a befizetős űrhajósok képességeinek fejlesztésére fognak szolgálni. Ilyen például a kiképzéshez elengedhetetlen centrifuga, ami ahhoz kell, hogy több G terhelésnek tegyék ki a leendő űrhajósokat.

A létesítmény ideális helyszínként szolgálhat, hogy a privát űrvállatok utasait felkészítse az előttük álló utazásra. Például a létesítmény fentebb említett medencéje -- amiben az űrhajósok a súlytalanság közbeni feladatvégzéseket gyakorolhatják – háromszor mélyebb lesz, mint a NASA 12 méteres NBL (Neutral Buoyancy Laboratory) gyakorlómedencéje. Mindazonáltal a létesítmény nem csak leendő űrhajósok számára szolgál majd. Offshore olaj, gáz és megújuló energiával foglakozó vállatok ugyancsak hasznát fogják látni a különösen mély medencének felszerelésük teszteléséhez.

A Blue Abyss eme központját ugyanaz a Robin Partington tervezte, akinek a londoni Gherkin tornyot is köszönheti a világ. A várhatóan 2019-re elkészülő komplexum megnyitása után 160 új munkahelyet fog biztosítani, beleértve a speciális merülőcsapatot is.

(Forrás: engadget.com / Blue Abyss press release Kép forrása: Blue Abyss)