Jump to content

A Facebook új térképei segítenek reagálni a természeti katasztrófákra

2017. 06. 09. 11:49

Természeti katasztrófák idején a Facebookhoz hasonló oldalak szórakoztató közösségi oldalakból olyan eszközökké változnak, amik életeket menthetnek. Hogy ezen szerepét meg inkább betölthesse, a Facebook néhány olyan szoftveres fejlesztést vezetett be, amivel ezekben a bajos időkben jobban hasznára lehet a katasztrófaelhárító szerveknek.

A Facebook olyan fejlesztéseket jelentett be, amikkel a természeti katasztrófák idején segítő kezet tud nyújtani a hivatalos szerveknek. Egészen pontosan 3 különböző térképről van szó, amik segíthetnek  megtalálni a katasztrófák túlélőit.

A háromból az első térkép a Facebook már létező technológiáját használja, hogy létrehozzon egy  hely sűrűség térképet. Az adatok anonimizálása után ez a térkép megmutatja, hogy hol voltak az emberek a katasztrófa elött, közben és után. Ez segíthet megmutatni, hogy melyek a katasztrófával leginkább sújtott a területek.

A második térkép az emberek mozgását követi le. Megmutatja, hogy a városok és a szomszédságok között milyen irányú mozgás volt megfigyelgető egy adott periodusban. Ez például olyan esetekben jöhet jól, amikor a segítséget nyújtó szervezeteknek el kell dönteniük, hogy hova küldjék az erőforrásaikat vagy hol lehet a leginkább szükség beavatkozni a forgalom irányításába.

A harmadik térkép a Facebook vállalat „Safety Check” funkcióján alapszik. Az ölet az, hogy a felhasználók megosztják a helyzetüket, amikor egy biztonságos helyet találnak a funkcióval történő bejelentkezéshez. A megosztott helyzetekből pedig kialakul egy kép, amiből a beavatkozó szervek tisztán láthatják, hogy hova kell összpontosítaniuk az erőfeszítéseiket.

A Facebook megerősítette, hogy eddig az UNICEF, a Vöröskereszt és a Világélelmezési Program az a három szervezet, amelyek kizárólagosan hozzáférhettek ezekhez a területi adatokhoz. A Cég mostanra látta úgy, hogy eljött az ideje további szervezetek számára is elérhetővé tenni a programot. Természetesen a Facebook semmilyen velünk, a személyünkkel kapcsolatos olyan adatot nem fog megosztani senkivel, amihez mi előzetesen nem járultunk hozzá.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: Facebook)