Jump to content

A SpaceX első alkalommal használt „újrahasznosított” Dragon kapszulát

2017. 06. 05. 19:15

A SpaceX mostantól nem csak a rakétákat, de a kapszulákat is újra kívánja hasznosítani. A privát űrrepülős cég első alkalommal indított olyan kilövést, ahol a Falcon 9-es rakéta egy már korábban bevetett Dragon kapszulával indult útnak.

A többször bevethető Falcon 9-es űrrakéták hatalmas lépést jelentettek előre a magántulajdonban lévő űrvállalkozások kilövéseinek költségcsökkentése terén. A SpaceX most ugrott még egy nagyot előre és most először nem csak a hordozórakétából, de a Dragon kapszulából is olyat vetett be, amit már egyszer használtak (egészen pontosan 2014. szeptemberében). Maga a kapszula nem olyan komplex, mint mondjuk a rakéta, de a SpaceX most megmutatta, hogy ezt is többször fel tudják használni, amivel további költségcsökkentést érhetnek el.

A kapszula elindítása után a Falcon 9-es sikeresen landolt Cape Canaveral-nal, de ezen nem is kell csodálkozni, hiszen ez szinte mára rutin dologgá vált a cégnek.

Elon Musk, a SpaceX vállalat vezetője azt szeretné, ha 2018-ra ez lenne az új normál és az új rakéták, Dragon kapszulák beszerzése felől csak akkor kellene aggódni egy kilövésnél, ha a már meglévő teljesen elhasználódottakká vállnak.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: NASA)