Jump to content

Dubajban már robotzsaruk járőrőznek

2017. 05. 23. 22:35

Bemutatkoztak az első robotrendőrök Dubajban, ami bár elsőre nagyon sci-fisen hangzik, de valójában semmi olyasmire nem kell gondolni, amit a témába vágó filmekben láttunk.

Akik a robotrendőrök első hírére terminátort kiáltanának, azokat egyelőre le kell, hogy hűtsük, ugyanis nincs kanál. A Dubajban bemutatásra került robotrendőrök ha megvadulnának se tudnának egy légynek se ártani, ráadásul teljesen békés feladatokra lettek kitalálva.

Bár Dubaj tervei, miszerint 2030-ra a rendőri erők negyedét robotok tennék ki és több robotosztag is felállna, elsőre kissé szemöldökmeresztgetősnek hangzik, de ugyanakkor nem lehetetlen. A Humanoid robotok jelenleg csak nagyon limitált funkciókkal bírnak és a rendőri munka csekély részét képesek átvállalni a hús és vér kopóktól, de ez nem lesz mindig így. A mostani egységeknél bűncselekményeket jelenthetnek be a polgárok vagy szabálysértési büntetéseket fizethetnek be, viszont ténylegesen nem tudnak senkinek se a segítségére sietni egy éppen zajló bűncselekmény esetén és nyilvánvaló okokból fegyverük sincs.

A Humanoid robotokat a PAL Robotics fejlesztette és ugyan tűzharcban max fedezéknek jók, de cserébe egész műveltek, 9 nyelven képesek kommunikálni a felhasználókkal. Mielőtt eszünkbe jutna, hogy egy ilyen robotnak igazából otthon is hasznát vennénk, mint komornyik, előtte jó ha tudjuk, hogy a robotok szemei folyamatos élő képet közvetítenek a rendőrségre. Az adatokat elemezve később még okosabb, még praktikusabb robotrendőröket tervez készíteni a cég, amik már majd a szó szoros értelmében képesek lesznek üldözni a bűnt. A jövő már itt van és nem is olyan barátságtalan, legalábbis ezektől a robotrendőröktől nem lesznek rémálmaink, mint a Boston Dynamics robotjaitól.

(Forrás: thenextweb.com Kép forrása: Twitter)