Jump to content

Veszélybe kerültek a világvégére félretett vetőmagvak

2017. 05. 20. 12:42

A Spitzbergák Nemzetközi Magbunkert (Svalbard Global Seed Vault) az igazi világvége forgatókönyvekre válaszul tervezték, de úgy tűnik, hogy  800 mérföldre az Északi-sarktól, már nem annyira ideálisak a viszonyok egy ilyen menedék működtetéséhez, mint egy évtizede.

A világ számos kutatóintézete helyezett el letétbe vetőmagvakat, hogy vész esetén legyen mihez hozzányúlni, hogy legyen egy olyan biztonsági tartalék, amely háború vagy természeti katasztrófa után segít talpra állni. Ez a nemes szándék került nemrég veszélybe az olvadó jégtáblák miatt keletkezett árvíz miatt. Szerencsére nem sérült meg még egy árva mag sem, de a körülmények változása miatt kérdésessé vált a hely biztonsága.

A Spitzbergák Nemzetközi Magbunker norvégiai Spitzbergákon található. A hely tektonikai szempontból ideálisnak tűnt egy ilyen magmenedék számára, így meg is építették a hegybe, majd 2008-tól megkezdte a működését.  Most, alig egy évtizeddel később a klímaváltozás miatt 7 Celsius fokkal melegebb lett a hőmérséklet a szigeten, ami több csapadékot és olvadó jégtáblákat eredményez.  Ezek olyan extrém körülménynek számítanak, amivel szerencsére azért már a bunker megtervezésekor is számoltak. Az olvadt víz ugyan elárasztotta a bunker bejáratát, de jelenleg a több mint 800 000 féle vetőmag érintetlen a belsejében. A szakemberek azon dolgoznak, hogy ez így is maradjon és vízbiztossá tegyék a helyet, illetve szivattyúrendszereket szerelnek be az esetlegesen betörő árvíz kezelésére. Mindenesetre ez egy jó kis figyelmeztető jel, hogy sose lehetünk elég felkészültek.

(Forrás: enggadget.com Kép forrása: enggadget.com)