Jump to content

110 millió eurós bírásgot kapott a Facebook

2017. 05. 18. 14:39

 110 millió euróra, azaz 34,1 milliárd forintra bírságolta meg a Facebook vállalatot az Európai Unió versenyhivatala, mert félrevezető információkat osztott meg a szervezettel, hogy jóváhagyást kapjon a WhatsApp felvásárlásához.

A Facebook 2014-ben szerezte meg magának a WhatsApp alkalmazást és mindehhez szüksége volt az EU jóváhagyására is, amit meg is kapott, de ezért most utólag kemény árat kell fizetnie. Az EU vizsgálata alapján a Facebook hazudott és azt állította, hogy a WhatsApp felhasználói adatbázisa nem egyesíthető a sajátjával, aztán ez mégis megtörtént és feltűntek a WhatsApp rendszerében a Facebook felhasználóknál már jól bevált célzott hirdetések.

A Facebook által kiadott közlemény szerint jóhiszeműen jártak el, már a kezdetektől és pontos információkat adtak meg a hatóságoknak.

Tény, hogy a Facebook mindenben közreműködött és a bizottság hatékonyan tudta lefolytatni a vizsgálatát. Minden bizonnyal ennek köszönhető, hogy a maximálisan kiszabható büntetésnek csak egy töredékét szabták ki, mondván a 110 millió eurós összeg „arányos és kellően visszatartó erejű”.  

(Forrás: enggadget.com Kép forrása: pixabay.com)