Jump to content

Portland még a kakiból is üzemanyagot csinál

2017. 04. 29. 09:05

Portland városa egy szokatlan utat választott a dízel üzemanyag helyettesítésére. A szennyvízből összehalászott hulladék metánját  alakítanák megújuló földgázzá, amit aztán majd teherautók működtetésére használnak.

A dízel meghajtású motorokat széles körben alkalmazzák világszerte dolgok mozgatására, meghajtására és elektromos áram termelésére. Hátulütőjük, hogy ezek a motorok rendesen kiveszik a részüket a környezetszennyezésből. Több tanulmány kapcsolja a dízelanyag-kibocsátást a rák, a szív és érrendszeri, valamint légúti betegségek kialakulásához. Ráadásul dízel egy véges erőforrás.

Mindezeket figyelembe véve nem csoda, hogy Portland városa fenntartható alternatívát kezdet keresni a dízel fogyasztás helyére, viszont a megoldásuk már elégé meglepő. A hónap elején Portland városi tanácsa egyhangúlag megszavazott egy metán helyreállítási projektet, amely évi 1,34 millió liter piszkos dízel üzemanyag helyettesítését célozza meg. Ezzel a lépéssel éves szinten 21 000 tonnával csökkentik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, miközben varrhatóan mintegy évi 3 millió dolláros bevételt fog generálni. Jól hangzik, nem de?

 

(Forrás: enggadget.com Kép forrása: pixabay.com)