Jump to content

NASA kifogyóban van a működő űrruhákból

2017. 04. 29. 11:09

Az űrrepülésnek alapvető feltétele, hogy az űrbe készülő legénység rendelkezzen megfelelően működő és felszerelt szkafanderekkel, de a NASA tarsolyában inkább csak régi és sérült darabok akadnak.

A NASA már több mint 200 millió dollárt költött a következő generációs űrruhák lefejlesztésére, de még mindig évekre van attól a projekt, hogy ész szakfandereket adjon. Ha azt gondoljuk, hogy ez nem olyan nagy gond, akkor még nem láttuk a NASA OIG (Office of Inspector General) jelentését (PDF), miszerint az űrügynökség egykettőre kifogyni látszik a megfelelően funkcionáló űrruhákból.

Az az ikonikus szkafander, amit az ISS legénység tagjai napjainkban viselnek, az ugyanaz, mint amiket 40 évvel ezelőtt csináltak. Ezeket csupán 15 évre tervezték, s bár a legtöbbjük még most is működik, de már igencsak kockázatos a használatuk.

Néhány asztronauta szemégést tapasztalt miközben ezeket az elavulttá vált űrruhákat viselte, mások pedig a kesztyűk sérülékenységére panaszkodtak. A legsúlyosabb incidens 2013-ban történt, amikor az egyik asztronauta csaknem megfulladt egy űrséta során, miután a hátizsákjában lévő hűtőrendszerből elkezdett szivárogni a folyadék a sisakjába.  Az eredeti 18 szkafanderből már csak 11 használható.

(Forrás: enggadget.com Kép forrása: pixabay.com)