Jump to content

Kézről kézre adva változik ez a kísérleti e-book

2017. 04. 17. 14:01

Az ’A Universe Explodes’ egy számos szempontból szokatlannak mondható e-book. Legjobb mobilról nézni. Összesen 20 oldal, oldalanként 128 szóval. Mindössze 100 ember „birtokolja” az eredeti verziót, holott a könyv maga ingyenes és bárki bármikor elolvashatja.

A különleges könyv szerzője Tea Uglow,a Google Creative Lab kreatív igazgatója. A könyv minden egyes másolatát 100 másik emberrel oszthatjuk meg, de először minden egyes tulajdonosnak el kell távolítania két szót és törölni egyet, minden egyes oldalról. Mivel ettől minden egyes másolat egyedi lesz, tekinthetünk rájuk limitált kiadásként is. A tulajdonosoknak meg kell osztani a könyvet egy barátjukkal miután végeztek a szerkesztéssel. Ezt a logikát követve a könyv folyamatosan változik és szűkül. Minden változás, amit az emberek elvégeznek a könyvön, az egy publikus adatbázisban kerül tárolásra, ami az úgynevezett blockchain megoldást használja. Tradicionálisan financiális tranzakciók tárolására használják. Az adatokat időbélyeggel ellátott blokkokban tárolja. Ezzel a módszerrel nyomon követhető, hogy ki és hogyan változtatta meg az egyes könyveket egészen vissza az Uglow által írt eredeti szövegig.

Az ’A Universe Explodes’ egy arra irányuló kísérlet, hogy megértsük mit is jelent valamit birtokolni a digitális korban. Amikor megveszünk egy e-bookot az Amazonon, az technikailag nem a miénk. Egy szerzödést kötünk az Amazonnal a könyv megnézésére, ami bármikor visszavonható. viszont ha kreatív módon interakcióba lépünk valamivel, akkor az attól nem lesz a miénk? Ez egy érdekes koncepció annyi biztos.

 

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)