Jump to content

A robotadó jelentené a megoldást?

2017. 02. 24. 19:37

Bárhogy csűrjük, csavarjuk, az automatizálás és a robotok elterjedése bizonyos foglalkozások megszűnését vonja maga után. Megtehetjük, hogy féljük a változást és megpróbáljuk lelassítani, de Bill Gates egy ennél sokkal jobb ötlet vetett fel.

A legnagyobb és legerősebb kritika, ami az automatizált gépsorok és a robotika széleskörű alkalmazása ellen szól, hogy munkahelyek millióinak megszűnéséhez vezethet világszerte, minek következtében rengeteg ember vesztené el a megélhetését. Márpedig a gyárak modernizálását, a robotok és önvezető járművek elterjedését csak lelassítani lehet, megakadályozni nem. A gépek egyre okosabbak, egyre több féle munkát képesek ellátni és egyre olcsóbb az előállításuk. Mindezeket figyelembe véve elkerülhetetlennek tűnik, hogy bizonyos feladatoknál teljesen feleslegessé váljanak az emberek.

Ha belegondolunk akkor a következő évekre nézve komoly problémáknak néz elébe az emberiség. Mi legyen azokkal, akik a technológia fejlődése miatt megélhetés nélkül maradnak? Átképezzük őket? Mégis mivé és milyen pénzből? Mivel foglalja majd le a társadalom az embereket a munka és a megélhetés hajszolása helyett?

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója például azt sürgeti, hogy a cégek fontolják meg, hogy hogyan használják fel a mesterséges intelligencia fejlesztéseket, írja a Bloomberg. Véleménye szerin arra lenne szükség, hogy az legyen az alapvető cél a fejlesztéseknél, hogy minden ember képes legyen hatékonyabban használni az idejét és nem az, hogy helyettesítsék őket.

Ez gyakorlatilag korlátozást jelent. Olyan keretek közé terelné az ipart és a szakembereket, amely akadályozná a fejlődést abból a célból, hogy ne jöjjenek léte az embereket a munkájukban helyettesíteni képes robotok. Nem mondom, hogy ez kivitelezhetetlen, de tudjuk mi szokott történi, ha valamit tiltani próbálnak.

Bill Gates egy teljesen más megközelítést vetett fel egy a Quartz-nak adott interjúban. A Microsoftot alapító milliárdos üzletember szerint meg kell adóztatni a robotokat. Ez elsőre talán furán hangzik, de igazából sokkal jobb, mint a tiltás. A tiltás csak arra lenne jó, hogy lassítson egy elkerülhetetlen folyamatot. Az adó ezzel szemben kontrolt biztosít. Az adóval elérhető, hogy az emberi munkaerő tovább maradhasson versenyképes a robotokkal szemben, ráadásul pótolja a kieső bevételi forrásokat.

Jelenleg a robotokkal az a legnagyobb baj, hogy egy hús-vér munkással szemben nem fizetnek semmiféle adót vagy járulékot. A robotadóból származó bevételekből lehetne támogatni azokat az embereket, akiknek az innováció miatt új munkahely után kell nézniük. Oktatásra, átképzésre, szociális támogatásokra és nem utolsó sorban a nyugdíjrendszerre lehetne költeni.

Gates ötlete persze nem igazán új. A robotadót valamilyen formában már számos európai szocialista politikus meglengette, köztük Benoit Hamont, a francia Szocialista Párt elnöke is. Az ötletre nem egy technológiai vállalat vezetője is nyitott, de érdekes módon pont Satya Nadella, a Microsoft jelenlegi vezérigazgatója az, aki szerint a munkaadók helyett inkább a fogyasztókra kéne hárítani ezeket a terheket.

Annyi biztos, hogy ha lesz bármiféle robotadó, akkor azt nagyon körültekintően, a munkaadókra, a munkavállalókra és a fogyasztókra tekintettel kell meghozni. A robotadó ötlete eljutott az Európai Parlamentbe is, de ott azt a benyújtott formájában leszavazták.

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)