Jump to content

Kína most a legnagyobb napenergia termelő

2017. 02. 08. 10:00

Ha megújuló és tiszta energiák használatáról van szó, akkor valószínűleg nem Kína fog elsőként eszünkbe jutni, mint remek példa, pedig lehet, hogy lenne miért újragondolni az álláspontunk.

Ha követtük az eseményeket mostanában, akkor tudjuk, hogy milyen hatalmas problémát jelent Kínában a szmog. Mindennek fényében talán nem a legkörnyezetkímélőbb országként gondolunk a felkelő nap országára és ezt túlzás is lenne állítani, de ha már nap, akkor azért van egy jó hírünk is. Az ország Nemzeti Energia Hivatala által közzétett információk szerint tavaly több mint a duplájára emelték a napenergia felhasználást. Ez számokban 77,42 gigawatt energiát jelentet az év végéig.

Talán nem is gondolnánk, de ezzel a 77,42 gigawattal Kína lett a világ legnagyobb napenergia kitermelője. Persze ha ezt a populációhoz arányosan nézzük, akkor minden bizonnyal Japán vagy Németország könnyedén magamögé utasítaná őket, de pusztán a kapacitást tekintve most ők az elsők.

Sajnos ez a napenergia mennyiség csupán csak egy csepp a tengerben Kína számára. Az ország energiaigényeinek körülbelül 1%-kát ha reprezentálja. A Nemzeti Energia Hivatal tervei szerint 2020-ra 110 gigawattal növelnék a technológia szerepét az energia kitermelésben. Figyelembe véve a növekvő energia igényeket ez nem biztos, hogy olyan jelentős változást eredményez majd.

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)