Jump to content

Írország szakítana a fosszilis tüzelőanyagokkal

2017. 01. 31. 13:08

Írország egy nagy lépést tett előre afelé, hogy a szén és olaj végleg kikerüljön a képből. A parlament elfogadott egy törvényjavaslatot, amely megakadályozza, hogy az ország fosszilis tüzelőanyagokba fektessen a 8 milliárdos kormányzati alapból.

A javaslatnak még át kell esni egy felülvizsgálaton, mielőtt törvény lesz belőle, de ha ez megvan, akkor ez lenne az első, hogy egy nemzet teljesen megszünteti a fosszilis energiahordozók állami forrásból történő finanszírozását. Még azok az országok se merészkedtek ideáig, akik elkötelezett hívei a megújuló energiaforrások alkalmazásának. Legközelebb ehhez Norvégia áll, aki 2015-ben megszabadult néhány ilyen beruházástól.

A törvényjavaslatot Thomas Pringle helyettes terjesztette elő, aki az „etikus finanszírozás” kérdésének tekinti ezt az ügyet. Ez egy komoly üzenet az energetikai vállalatoknak, akik tagadják az ember okozta éghajlatváltozást és a lobbizó politikusoknak, akik a másik irányba néznek, ha erről van szó.

Bár Írország döntése nem lesz relatíve nagy hatással a környezetre, de ettől még egy igen agresszív lépés, amit sok más országok még messze nem készek meglépni (lásd USA új vezetése, amely védi a fosszilis tüzelőanyag-ipart és elnyomja az éghajlatváltozásról szóló tudományos érveket).

(Forrás: independent.co.uk Kép forrása: pixabay.com)