Jump to content

Arcfelismerő rendszer fogja átvenni az útlevél helyét Ausztráliában

2017. 01. 23. 16:28

Ausztrália olyan biometrikus arc, írisz és ujjlenyomat felismerő rendszereket szeretne implementálni a repülőterein, amiknek köszönhetően az utasok útlevél felmutatása nélkül haladhatnak tovább.

Nem hogy útlevelet nem kell mutatni, de még egy árva szót se kell váltanunk senkivel, ha nem szeretnénk, hála a teljesen automatizált utas fogadó rendszer ötletének, amit az Ausztrál reptereken készülnek bevezetni. A „Seamless Traveler” projekt célja gyors, zökkenőmentes és teljesen önkiszolgálós élmény nyújtása, amivel akár 90%-kal felgyorsulhat az utasok áthaladása. Képzeljük csak el. Nincsenek többé kínos várakozással és hosszú sorbaállással töltött akár órákon át tartó vacakolások. Nem kell többé szorongatni az útleveleket és várni a csodára. Mindent elintézhetünk magunk.

A kormány terve meglehetősen ambiciózus és még nincs is konkrét megoldás. Épp csak elkezdték fogadni a cégek licitjeit, akik megvalósítanák ezt az innovatív utaztatási rendszert. Kicsit keménynek hangzik az a 90%-os gyorsítás, de egy részét már sikerült elérni az úgynevezett SmartGates-ek kihelyezésével.

Ha sikerül is kiépíteni egy olyan rendszert, ahol egyáltalán nem kell megállnia az utasoknak, miközben elvégzik rajtuk a biometrikus ellenőrzést, akkor is problémás lehet az egész folyamat adatbiztonsági szempontból. A világon minden számítógépes rendszerre érvényes, hogy fennáll a feltörés kockázata, ez alól természetesen az Ausztrália se kivétel. Egy ilyen rendszer ellen intézet esetleges hacker támadás azzal járna, hogy illetéktelen kezekbe kerülne az utasok összes biometrikus adata az ujjlenyomatuktól az íriszükön át, ami mondani se kell, komoly fejtőrést okozna mindenkinek.

Mindenesetre az Ausztrál kormány 2015-ben átengedte azt a törvényt, ami alapján a repterek több biometrikus adatot gyűjthetnek az állampolgárokról és az országba érkező külföldiekről. Ilyen adatok lehetnek például képek, videók, hanganyagok, írisz és ujjlenyomat felvételek, magasság és súly.

A tervezett biometrikus rendszert első kőrben a canberrai repülőtéren tesztelnék júliustól, és ha minden jól megy, akkor 2019. márciusára implementálnák az ország összes nemzetközi repülőterén.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com / REUTERS)