Jump to content

Graffitit festő robot – Mi jöhet még?

2017. 01. 08. 11:16

Rengeteg meglepő találmánnyal találkozhatott az ember az idei Fogyasztó Elektronikai Kiállításon (CES), de az egyik legmeglepőbb mindenképpen ez a graffitiket festő robot.

A Las Vegasban megrendezett rendezvénynek helyet adó Convention Centerben sok érdekességet találhatunk, de érdemes körülnézni az épületen kívül is, ahol belefuthatunk egy felügyelet és minden különösebb promózás nélkül tevékenykedő festőművészbe. Az Engadget szerkesztői is pont így bukkantak rá egy névtelennek tűnő graffitiző robotra, ami ráadásul hang vezérelhető. Nyílván nem egy Banksy stílusban és színvonalon tevékenykedő robotról van szó, de egy újabb remek példa arra, hogy a bluetooth kapcsolat segítségével hogyan irányíthatjuk a körülöttünk lévő dolgokat. Persze nem ez a legpraktikusabb módja a hang alapú vezérlés bemutatásának, de nem lehet tagadni a projekt figyelemfelkeltő képességeit.

 

Jelen esetben csak egy egyszerű festő robotról van szó, de érdemes kicsit elgondolkozni. Napjaink egyik érdekes kérdése, hogy vajon a gépek képesek-e kreatív alkotó munkát végezni, és ha igen, akkor az vetekedhet-e az emberiség alkotásaival vagy nem kell ilyenek miatt aggódnunk, mert ezek a lelketlen jószágok csak gépies feladatok elvégzésére alkalmasak. Néhány éve még sok minden lehetetlennek tűnt, ma meg már gépek végzik. A robotok megtanulnak zenét komponálni, érzelmeket kifejezni vagy épp graffitit festeni. Olyan önfejlesztő algoritmusok hajtják a mai mesterséges intelligenciákat, amik képesek olyan összefüggéseket találni az általuk feldolgozott adatok között, amire egy ember talán soha nem lenne képes. Talán nem is vagyunk olyan különlegesek és pótolhatatlanok, mint gondolnánk.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com)