Jump to content

Az FAA újra jóváhagyta a SpaceX rakétakilövéseit

2017. 01. 08. 10:42

A SpaceX végre hivatalosan is kész visszacsatlakozni a rakétaindítós versenyfutásba, miután néhány hónapja egy balul elsült teszt alatt elveszítette a Falcon 9-eseinek egyikét.

Szeptemberben történt az a szomorú incidens, amiben megsemmisült a SpaceX Falcon 9-es hordozórakétája az ő 50 milliós rakományával együtt. Azóta nem telt el nap, hogy a cég ne azon ügyködött volna, hogy visszatérhessenek az üzletbe és folytathassák a munkát. Már hónapokkal ezelőtt úgy nézett ki, hogy jól alakul minden a visszatéréshez, de aztán csak elhúzódott a dolog. Miután novemberre a baleset okai is tisztázódtak, már látszólag semmi se állt a cég útjába, de valahogy aztán csak vége lett az évnek és azóta se láttunk Falcon 9-es rakétát a levegőbe emelkedni.

Most pénteken jutottunk el oda, hogy az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal újra hitelesítette a cég kereskedelmi űrszállítmányozási engedélyét. Ez volt az utolsó dolog, amire szüksége volt a cégnek, mielőtt ténylegesen folytathatná. A nagy visszatérésre január 8-án kerül sor a kaliforniai Vandenberg Légi Támaszpontról. Egy Iridium szatellitet visz fel a hordozórakéta, amit 2019. január 5-ig még 9 társa fog követni. Remek lehetőség ez az űrvállalatnak, hogy bizonyítsa megbízhatóságát és hogy a 2016-os események kiváltó okát sikeresen megoldották.

(Forrás: spacex.com Kép forrása: spacex.com)