Jump to content

Szmog vágta haza az új év első napját Kínában

2017. 01. 02. 16:55

Útlezárásokkal, földön rekedt repülőgépjáratokkal és más drasztikus intézkedésekkel indult a 2017 év Kínában, hála az elképesztő mértékű légszennyezettségnek.

Ha Kína északi részén ünnepeltük az új évet, akkor valószínűleg nem várakozásainknak megfelelően indult 2017. A szmog olyan komoly szintet ütött meg, hogy csak néhány igen drasztikus lépéssel lehetett kezelni a helyzetet. A tömegközeledés javát leállították. Tianjin és Beijing városában lezárása került az úthálózat és több mint 300 repülőjáratot töröltek a reptéren. Csak Beijingben 126 repülő nem indulhatott útnak és még csak a szomszédos városokba közeledő buszok se mehettek sehova.

A zűrzavart előidéző szmog probléma Kína északi részének javát érinti és már december közepe óta fennakadásokat okoz. Ahogy azt a Reuters is megjegyzi, a szmog probléma relatíve gyakori Kína ezen részén, főleg télen, amikor a szénerőművek és a külőnféle gyárak egyaránt gőzerővel dolgoznak. Mindenesetre az tény, hogy a WHO által javasoltnál 50x szennyezettebb a levegő. Kína mindent igyekszik megtenni a szmog kezelésére, de úgy néz ki, hogy az eddigi erőfeszítések és rendelkezésre álló megoldások nem voltak elégségesek.

 

(Forrás: reuters.com Kép forrása: wikipedia.org)