Jump to content

A Facebook a felhasználók segítségét veszi igénybe

2016. 12. 07. 13:00

Kamu hírek? Hoax? Hogy egy félrevezető tartalommal vagy egy hitelt érdemlő cikkel van dolgunk, azt mától maguk a felhasználók segítetnek eldönteni a Facebook közösségének.

A legújabb attrakciója a Facebook soha véget nem érő kísérleti funkcióparádéjának a kamu hírekről szól. A rendszer pofonegyszerű lesz. Tegyük fel például, hogy hithű Facebook felhasználóként épp a napi sokadik rápillantásunkat végezzük a hírfolyamunkra. Némelyik hír dobozkájának alján fel fog tűnni számunkra egy eddig nem látott elem. Ez a Facebook apró kis közvélemény kutatásának lesz a helye, amely arról kéri majd ki a véleményünket, hogy az adott hír címét és nyelvezetét ítéljük meg aszerint, hogy mennyire tartottuk félrevezetőnek. Erre 5 fokú Likert skálás válaszadási lehetőség van, azaz az egyáltalán nem és a teljes mértékben végletek és a közéjük eső maradék három válaszlehetőség közül vadászhatunk magunknak valami szívünknek kedveset. Az újdonságot Chris Krewson fedezte fel, de egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan mind találkozhatunk hasonlóval.

Hogy a kísérleti funkció bekerül a nagyközönségnek szánt verzióba, annak valószínűségét növeli, hogy a Facebook igencsak sokat hangoztatta, hogy bizony nagyon ügyködnek a kamu hírekkel való leszámolás megtalálásának módján. Hogy ez az újítás elégséges kivitelezés-e ennek a célnak a megvalósítására azt majd az idő megmondja. A Facebook komplex algoritmusokkal dolgozik, egy ilyen algoritmust fejlesztenek elvileg a kérdéses tartalmú hírekhez vezető posztok detektálására is. A Krewson által felfedezett újdonság talán egyfajta ellenőrzésként segíti a rendszer szelekcióját, de ez persze csak vad találgatás egyelőre.

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)