Jump to content

Az online megfélemlítést detektáló algoritmust fejlesztettek

2016. 07. 29. 12:00

A Yahoo kutatóinak mindössze néhányezer offenzív kommentre és egy tanuló gépre volt szükségük, hogy tökéjre vigyék a szekálás detektáló algoritmusuk.

Az online káromkodást viszonylag egyszerűen lehet szűrni bizonyos szavak tiltólistára pakolásával. Ez a megoldás azonban nem tökéletes, mert rengeteg olyan sértés van, ami csak az adott szövegkörnyezetben értelmezve nyeri el valós jelentését és ezt a –fekete-fehér, jó-rossz módszerrel szelektáló tiltólistás megoldással dolgozó rendszerek nem képesek detektálni. Erre a problémára jött elő egy megoldással a Yahoo Labs csapata, akik egy olyan algoritmust fejlesztettek, aminek a segítségével ezek a kontextuális sértések is levadászhatóvá válnak a moderálást végző automata rendszerek számára.

A Yahoo rendszere így nem csak szavakat, hanem szavak egész sorozatát képes vizsgálni, amikor csúnya dolgok után kutat. Az eredmények alapján 90%-os pontossággal képes dolgozni az algoritmust használó rendszer, ami felettébb jó eredmény, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy még az emberi ellenőrzés se tudd 100%-ot produkálni. Lenyűgöző. Persze az igazi az lenne, hogy ha egyáltalán nem is lett volna szükség egy ilyen algoritmus megálmodására, de ez már aztán tényleg túl utópisztikus elvárás.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)