Jump to content

A SoftBank vesz magának egy chiptervező céget 884 milliárd forintért

2016. 07. 18. 13:00

Európai techcégért még nem fizettek annyit, mint amennyiért most a hírek szerint a SoftBank vállalat felvásárolja az ARM holdingot.

A Financial Times riportja szerint a SoftBank 23,4 milliárd angol fontért, azaz hozzávetőleg 884 milliárd forintért kívánja megszerezni a brit chipgyártó ARM holdingot. Hivatalos bejelentésre elvileg a mai nap folyamán kerül sor.  A SoftBank 17 fontot fog fizetni minden egyes részvényiért a brit cégnek néhány héttel azután, hogy az Egyesült Királyság népszavazással az Európai Unióból való távozás mellett döntött, ami rendesen hazavágta a font értékét.

 Az ARM vállalat megszerzésével jó üzletet csinált magának a SoftBank. Ugyan egy Intelhez hasonló chipóriáshoz hasonlítva az ARM kis cégnek tűnhet, de ez a vállalat súlyán felül produkál a világpiacon és olyan nagy vállalatokkal van szerződéses kapcsolata, mint például az Apple vagy a Samsung. Tavaly 15 millió ARM tervezésű chip kelt el, ami 3 millióval több, mint az azt megelőző évi teljesítmény, ráadásul ezeknek a felénél is több mobilkészülékekbe került.

A kérdés már csak az, hogy mit tervez az ARM holdinggal a SoftBank, milyen jövőt szán az új szerzeményének?

(Forrás: theverge.com Fotó forrása: engadget.com)