Jump to content

A Rolls-Royce 2020-ra tervezi a távirányítású teherszállító hajóját

2016. 06. 27. 15:00

A Rolls-Royce nem korlátozza be a robotos szállítási terveit a luxusautókra, de még csak a szárazföldre sem. Jönnek a távirányítású teherszállító hajók.

Az elsősorban luxusautóiról híres cég a személyszállításon túl más területekben is érdekelt. Például ilyenek a hajók. Egészen pontosan a távirányítású és az önjáró hajók foglalkoztatják a Rolls-Royce-t. Egy virtuális fedélzeten dolgoznak, ahonnan a szárazföldi legénység teljes mértékben távirányitani tudja a hajót és még ráadásként VR kamerák és megfigyelő drónk is segítenék az ellenőrzést. A Rolls-Royce ennek megfelelően olyan hajókat tervez, ahol elméletileg egy embernek sem kell a fedélzeten tartózkodnia. Ez rengeteg helyet spórolhat, ha belegondolunk. Nincs szükség hídra, sem semmilyen ember vezérelte interfacere a hajón. Szállások kialakítására sincs szükség, hiszen nincs senki a fedélzeten, akinek aludni kéne. Ráadásként az egész hajó biztonságosabban üzemelhetne, mert ebben a modellben számtalan emberi hiba kiküszöbölhető és sokkal jobban monitorozhatóak az események. Ez már így is mind szép és jó, de akkor még a legjobbat nem is mondtuk. Egy ilyen hajó immunis a hagyományos értelemben vett kalózkodásra. Igaz, hogy a modern kalózoknak meg majd megpróbálják átvenni a hajó távirányítását és utána senki se lesz a hajó fedélzetén, aki a szállítmányt védené, de ennyire ne szaladjunk elébe a dolgoknak.

A Rolls-Royce koncepciói közül néhány inkább néz ki egy új Star Trek film alapanyagának, mint egy a való életbe momentán elképzelhető megoldásnak (holografikus interface, virtuális panelek), de ez nem csak egy elméleti terv.  A Stril luna névre keresztelt hajónak már van egy fejlett Unfield Bridge rendszere, ami minden irányításhoz szükséges felszerelést egy helyről tesz elérhetővé. A cég tervei szerint 2020-ra elkészülhetnek az első távirányítású teherszállító hajóval és ez után legfeljebb két évtizeden belül az önjáró változattal is.

(Forrás: engadget.com)