Jump to content

Google I/O 2016 – Android N, VR és minden, ami a jövő

2016. 05. 18. 16:00

Megkezdődött a Google éves fejlesztői konferenciája, az I/O 2016. A héten kiderül, mit tartogat nekünk a Google a következő évekre.

A Kaliforniában zajló hatalmas rendezvényen belekóstolhatunk abba a jövőkébe, amit a Google vizionál az emberiség számára az elkövetkezendő évekre az eszközeiket illetően. Az esemény május 18-20-ig tart, így mondhatni még az elején vagyunk, de már most is lehet sejteni milyen témák kapcsán leszünk felhomályosítva.

Az első, amiről biztos szó lesz az az Android jövője. Általában a konferenciának ez egy könnyed témája. A Google bemutatja a szoftver legfrissebb változatát és kész, de az idén nyílván nem ez fog történni. Idén az Android N kerül kivesézésre. Osztott-képernyős multitasking és egy átgondoltabb kezelőfelület, amire nekifutásból számítani lehet.

A következő téma az Chrome OS. Ha azt gondoltuk, hogy a Chromebooks vagy a Chrome OS szavatossága lejáróban van és lassan kihalásra itéltetnek, akkor még érhetnek minket meglepetések. A Chrome OS nyílt-forráskódú szoftverként folytatja tovább terjeszkedését a harmadik féltől származó eszközökön.

Következő pontunk az Android VR. Bizony. A Google saját ambiciózus tervekkel fog ezen a területen is előállni, amivel biztosra vehetjük, hogy sikeresen befogja verekedni magát a VR platformot jelenleg uraló konkurensek mellé. Legalább egy olyan erős eszközt várunk, mint a VIve vagy a RIft.

A chatbotok felemelkedése zajlik. A Google is dolgozik a saját üzenetküldő applikációján, amit a trendnek megfelelően biztosra vehetjük, hogy chatbotokkal ízesítenek számunkra. A konferencia után erről is többet fogunk tudni remélhetőleg.

Hardverek terén nem számítunk nagy meglepetésre. Legújabb kütyü, amiről tudunk a Chirp néven futó Amazon Echo klón. Aztán ott lesz még a Project Brillo a könnyed szoftver platform a dolgok internetje (IoT) kütyükhöz, amit már a tavaly program alkalmával is megismerhettünk részben. Ennek kapcsán aztán jöhetnek a hétköznapi (olykor butácska) tárgyak a baby kameráktól a beszélő sütőkön át a WiFi-s ajtócsengőkig és kitudja talán valami jó is akad. Akárhogy is egy izgalmas konferenciának nézünk elébe, ami után sokkal okosabbak leszünk a Google terveit illetően.

(Forrás: engadget.com)