Jump to content

Webes kód segít átérezni a diszlexiások helyzetét

2016. 03. 07. 13:00

A diszlexiával küzdő emberek elég jól körültudják írni a tüneteket, amik végett nehézséget és frusztrációt okoz számukra az olvasás, de nehéz igazán megérteni az állapotuk anélkül, hogy első kézből tapasztalnánk.

Nos, mostantól van egy gyors és egyszerű módja annak, hogy fejlesszük az empátiánkat a diszlexiásokkal kapcsolatban. Egy fejlesztő által közzétett web-alapú megoldásnak köszönhetően úgy olvashatunk egy levelet, mintha mi is diszlexiások lennénk. Ez azt jelenti, hogy a levélben a betűk folyamatosan ugrálnak, helyet cserének és a szöveg olvasása fokozottabb koncentrációt igényel. A program forráskódja elérhető, ha esetleg mi magunk is kipróbálnánk, hogy hogyan néz ki más szöveggel, vagy akár egy appban ez a speciális szövegeffekt.

Hogy ez mennyire pontos? Nehéz megmondani. A diszlexia tünetei és mértéke igen eltérő lehet. Néhány diszlexiás valóban hasonló karakterugrálásként írja le a panaszait, de például van, akinek inkább horizontálisan ugrálnak a karakterek. Sokszor a vizuális információ feldolgozásának nehézségét a Meares-Irlen szindróma is fokozza, ami szorosan kapcsolódóik a diszlexiához.

Ettől függetlenül a webhely és a kód segíthet megértenünk embertársaink problémáit és értékes tapasztalattal szolgálhat számunkra. Jó emlékeztető, hogy az internetes korszak által biztosított információáradat nem mindenki számra olyan könnyen hozzáférhető és hogy a webhelyek fejlesztőinek gondolnia kellene az olyan látogatókra is, akik olvasási nehézségekkel küzdenek.

(Forrás: engadget.com)