Jump to content

Az ’Ex Machina’ győzelme egyben az olcsó VFX filmek diadala is

2016. 03. 06. 13:00

A 2016-os Oscar-díj kiosztón a legjobb vizuális effektek kategóriában a mindössze 15 millió dollárból készült Ex Machina nyert, ezzel maga mögé utasítva olyan filmeket, mint a Mad Max - A harag útja vagy a Csillagok háborúja VII: Az ébredő Erő.

Hogyan lehetséges kérdezhetnénk, hogy egy alacsony költségvetésű VFX film lenyomja a több száz millió dollárból dolgozó filmgyáratokat? Hogy lehet, hogy egy olcsó sci-fi thriller egyáltalán versenyezhet Hollywood krémjével? A kiemelkedő teljesítmény egyrészt Alex Garland rendező és író keze munkáját dicséri. Neki köszönhetjük az Ex Machina lebilincselő történetét, ami ember és gép találkozását olyan szemszögből látatja velünk, ahogy azt még előtte soha senki.

Másrész igaz maga a film története is nagyszerű (mégis csak két kategóriában jelölték Oscar-díjra érthetetlen módon), de a legjobb vizuális effektekért járó díj bezsebelésért egyértelműen, a nagyszerűen kidolgozott és tökéletesen kombinált smink és CGI a felelős. Ráadásul ezt úgy, hogy a maga 15 milliós büdzséjével az 1979-es Alien óta a legolcsóbb győztese a kategóriának.

Konklúzió egyértelmű: Igen is lehet kevés pénzből is nagyszerű filmeket alkotni a modern számítógépes technológia alkalmazásával. Egy jól megírt történet és alaposan kidolgozott CGI jelenetek kombinációja többet érhet, mint a több száz millió dolláros szuperprodukciók.

Ha esetleg még nem tettük volna meg, akkor feltétlen nézzük meg ezt az immár Oscar-díj nyertes sci-fi thrillert, ugyanis a garantáltan díjnyertes látványon túl egy valóban érdekes, izgalmas és érzelem gazdag történetet is kapunk.

(Forrás: engadget.com)