Jump to content

A Google is Tim Cook álláspontját támogatja az FBI kérésével szemben

2016. 02. 18. 16:00

Tim Cook nem finomkodott a szavakkal, amikor egy hosszú levélben nyíltan válaszolt az FBI kérésére, hogy az Apple hozzon létre egy kiskaput, ami hozzáférést enged a terrorizmus gyanús iPhone tulajdonosok készülékeihez. A jelek szerint, pedig a Google vezérigazgatója Sundar Pichai is hasonló véleményen van.

Pichai egy tucat tweettel reagált Cook nyílt levelére és ezek alapján egyértelműnek tűnik, hogy a két világvállalat vezetője egy véleményen van.  A guglis nagyfőnök aggasztónak találja, hogy a San Bernandino-ban lövöldöző terrorista esete és az FBI követelése a felhasználók jogait komolyan sértő eljárásra teremthet precedenst.

Jelenleg még kevés reakció érkezet az iparág képviselőitől, de nem lenne meglepő, ha ebben a kérdésben akár a teljes szoftver és hardver szolgáltatók felsorakoznának az Apple álláspontjának védelmében. A helyzet rendkívül feszült. A közhangulat egyértelműen azt reflektálja, hogy az emberek nem akarják csak úgy odadobni a magánéletük apró részleteit és nem akarnak egy mindent látó nagytesóval a zsebükben flangálni fel alá. Ugyanakkor a kormány és a rendvédelmi szervek sem igazán akarnak tágítani és kérdéses, hogy lesz-e közös álláspont és sikerül-e megegészezni a feleknek anélkül, hogy bárki is komoly kárt szenvedne.

(Forrás: engadget.com)