Jump to content

BASIC kóddal programozhatunk a Minecraft játékban

2016. 01. 20. 10:00

Egy Minecraft rajongó megtalálta a módját, hogy BASIC kódot használva programozhassunk a Minecraft játékban.  Sőt az in-game megírt kódokkal még virtuális robotokat is utasíthatunk.

A Minecraft egy igen sokoldalú játék, mely képes megmozgatni nem csak a gyerekek, de rengeteg felnőtt fantáziáját is. A Microsoft (aki 2,5 milliárd dollárért vásárolta meg Minecraftot a Majongtól) ki is használja a játékban rejlő potenciált. Jó példa erre a látványos Hololens bemutató videó, ahol a Minecraft segítségével demonstrálták mire is képes az új AR eszközük. Láthattuk azonban már újfajta oktatási eszközként is tetszelegni a szoftvert. Egy rajongó azonban valami olyat talált ki, amire még a Microsoft se gondolt eddig: megoldotta, hogy magában a játékban írhassunk egyszerű BASIC alapú utasításokat virtuális robotjaink számára.

SethBling kifejlesztett egy olyan BASIC fordítót, ami lehetővé teszi egyszerű programok és scriptek létrehozását és futtatását magában a játékban. Ezután, ha szeretnénk egy hosszú alagutat ásni, akkor csak ki kell adnunk a pár soros programutasítást a virtuális robotunk számára.

Mivel a Minecraft alapvetően nem erre lett tervezve, így az in-game BASIC fordító által kezelt kódnak maga a szoftver keretei szabnak határt (maximum 20 parancs végrehajtására képes másodpercenként). Azonban nem kell heteket tölteni azzal, hogy létrehozzuk a saját fordítónk, ugyanis SethBling Youtube csatornáján (ahol sok más érdekes Minecraft cucc is tanyázik) részletesen elmagyarázza, hogyan készíthetjük el magunk fordítót. Jó szórakozást kívánunk hozzá!

(Forrás: engadget.com)