Jump to content

Mark Zuckerberg saját AI asszisztenst ír magának

2016. 01. 04. 10:00

A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg legendásan jó abban, hogy évről évre újabb kihívásokat találjon ki magának (mint például a mandarinul tanulást a legutóbb). A 2016-os cél azonban még ennél is jóval ambiciózusabb: Zuck azt tervezi, hogy saját mesterséges intelligenciát ír magának.

A Facebook vezérigazgatója egy olyan mesterséges intelligenciát szeretne írni, mely mind az otthonában, mind az irodájában segítségére lenne. Ha úgy tetszik, ez az AI lenne a Jarvisa az ő Tony Starkjának. Elsőnek a ház körüli hangvezérléssel kezdené, majd olyan dolgokkal szeretné bővíteni, mint az okosajtó és az arcfelismerés a barátok beengedésére. A munkahelyen pedig az AI adatokat tenne láthatóvá a virtuális valóságban (kétség kívül egy Oculus Rift headsetre kell gondolni) és segítene megérteni merre is tart a Facebook.

Finoman fogalmazva egy ilyen mesterséges intelligenciát összedobni nem kis erőfeszítést igényel. Vannak egész vállalatok, akik az otthonaink okosítása, automatizálása mellett kötelezték el magukat és már rengeteg tapasztalatuk van abban, amit Mark Zuckerberg szeretne létrehozni. Ennek ellenére egészen biztosan érdekes és érdemes lesz figyelemmel követni, mit tud alkotni és mire lesz képes a techmogul által kihívásképpen összerakott virtuális asszisztens.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com)