Jump to content

VertiGo – a Disney falmászó robotja

2016. 01. 03. 10:00

Komoly hátránya a repülő drónokkal szemben a földön közlekedő robottársaiknak, hogy a legtöbbjük nem képes túljutni az első velük szembejövő falon. Ez a kis VertiGo névre keresztelt robotautó prototípus azonban képes venni az akadályt.

A Disney és az ETH Zürich kutatói közösen készítettek egy kis robotautó prototípust, ami olyan könnyen fel tud szaladni a falra, mintha csak egy pókot látnánk. Ami azt illeti, személy szerint engem a falon szaladgáló VertiGo mozgása kicsit arra emlékeztet, ahogyan a Csillagkapu sci-fi filmsorozatban a Replikátorok mozogtak. Persze a VertiGo nem egy pókszerű robotbogár faj, ami minden fejlett technológiát magába olvaszt, de legalább olyan ügyesen szaladgál a falon, mint egy replikátor.

A prototípust egyébként valójában két dönthető propeller tartja fenn és így képes látszólag dacolni a gravitációval. A VertiGo látványos produktum lehetne, de egyelőre nem eset szó arról, hogy a Disney mikor tenné esetleg bárki számára elérhető termékké. Azon túl, hogy milyen móka egy ilyen kis robot távirányítása, a VertiGo esetében alkalmazott technológia más mentő vagy felderítő robotokba átültetve is hasznosnak bizonyulhatna.

Az alábbi videót mindenképpen érdemes megtekinteni a VertiGo-ról.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József