Jump to content

Derby, a kutya jobb 3D-nyomtatott mancsprotézist kapott

2015. 12. 31. 16:00

Rengeteg új és hasznos eszközt tudunk készíteni a 3D-nyomtatásnak köszönhetően, ami megkönnyíti mindennapjainkat. Az új technológia azonban nem csak nekünk, embereknek, de az állatoknak is segíthet. Jó példa erre egy Derby nevű kutya esete.

Derby mellső mancsai egy veleszületett rendellenesség miatt nem fejlődtek ki. Márpedig egy kutya igenis tudjon boldogan szaladgálni, ha akar és miért is ne akarna. A 3D Systems nevű cég készített Derby számára egy 3D-nyomtott protézist, melyet használni tudott anélkül, hogy kárt tett volna magában. Mivel azonban ennek a verziónak a működése alulmúlta a várakozásokat ezért elhatározták, hogy terveznek egy jobbat.

Tara Anderson, a 3D Systems menedzsere szerint rájöttek, hogy a legjobb megoldás, ha a protézisek a valódi térműködést próbálják leutánozni. A 3D-nyomtatás helyett SLS (Selective Laser Sintering) technológiát alkalmaztak a gyártási folyamat során. Az SLS eljárás hőt használ az anyagok apró részecskéinek összekapcsolására, hogy így 3D-s tárgyakat hozzon létre. Az eredmény pedig két rugalmas protézis lett és egy boldog kutya, aki épp olyan örömmel és szabadsággal képes szaladgálni, mintha egész életében meg lett volna mindkét mellső lába.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József