Jump to content

Nem vált be a Boston Dynamics négylábú katonai robotja

2015. 12. 29. 16:00

„Szép, jó, de köszönjük, nekünk ebben a formában nem kell” - valahogy így lehetne összefoglalni az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogságának véleményt a Boston Dynamics AlphaDog névre keresztelt, négylábú robotjószágáról.

A lábas csapattámogató rendszer (Legged Squad Support System – LS3 más néven AlphaDog) a közeljövőben biztosan nem lesz része az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogsága (USMC) által bevetett arzenálnak. A robotot arra tervezték, hogy segítse a katonák felszerelésének mozgatását változatos terepkörülmények között. Erre a Boston Dynamics által fejlesztett és az USMC valamint a DARPA által finanszírozott robotöszvér tökéletesen megfelel. A gázmotor meghajtású hangvezérlésre is hallgató egység valóban jó teherbírású és elboldogul szinte bármilyen terepen. Nem beszélve arról, hogy milyen hatással lehet az ellenfelekre, ha egy több-száz kilós robotkutya trappol velük szembe az erdőben. Akkor mi a probléma kérdezhetnénk?

Nos, mint ahogy az a korábban közzétett bemutató videókból is kiderülhet számunkra, az AlphaDog iszonyatosan hangosan üzemel. Erre hívta fel Kyle Olson, a tengerészgyalogsághoz tartozó Warfighting Lab szóvivője is a figyelmet, miután terepen is tesztelték a robotot. Taktikai szempontból ugyanis nem túl célravezető, ha egy óriási zümmögő robotkecske szökdécsel utánunk felfedve a közelben tartózkodó ellenségek számára a pozíciónkat. Persze egy elektromos motorral szerelt verzió halkabb lehet, de ez nem megoldható jelenleg anélkül, hogy ne vesztene teherbíró képességéből az LS3. További problémát jelenthet a terepen lerobbant egységek javítása a katonák számára. Összességében így nem találtatott a lábas csapattámogató rendszer bevethetőnek, de mindenképpen hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak a fejlesztésben érdekeltek.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József