Jump to content

GOTPass - Minták és ikonok jelszó gyanánt

2015. 12. 28. 10:00

A Plymouth Egyetem kutatói kidolgoztak egy új jelszóbeviteli módszert, mely javíthatja a biztonságot. Az úgynevezett GOTPass rendszere mintákat, képeket és egyszeri jelszót kombinál, mely nem csak, hogy biztonságosabbnak tűnik, de könnyebben megjegyezhető is, mint a hagyományos jelszavak.

A GOTPass egy egyszeri beállítást igényel a felhasználó részéről, melynek során is megkell adnod egy felhasználói nevet, majd kapsz egy 4x4-es rácsot, melybe mintát kell rajzolni, hasonlóan a mint a mobileszközök feloldásánál. Miután megvan a minta 4 képet is kell hozzárendelned.

Amikor be szeretnél jelentkezni, a folyamat roppant egyszerű lesz: megadod a felhasználói nevet, majd lerajzolod a mintát. A következő lépésben kapsz 16 képet, melyből kettő a négy korábban általad beállított közül van és 14 elterelés. A helyes képeket kiválasztva megkapod az egyszeri belépési jelszavadat, melyet a a megfelelő szövegdobozba megadva már bent is vagy.

Mindez elsőre roppant komplikáltnak tűnik, de valójában egyáltalán nem az. Nem vesz több időt igénybe a belépési folyamat, mint begépelni egy egyszerű szöveges jelszót. A fejlesztőcsapat tesztjei szerint jól teljesít a rendszerük. 690 feltörési kísérletből mindössze 23, azaz 3,33% volt sikeres. A kutatók még tovább fejlesztik és tesztelik a módzsert, ám az már most látszik, hogy ígéretes hatékonysággal és használhatósággal kecsegtet majd a végeredmény.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József