Jump to content

Adatbázishiba tette elérhetővé Hello Kitty rajongók adatait

2015. 12. 22. 13:00

Kevés dolog rengeti meg jobban az emberek bizalmát az adatkezelés biztonságosságát illetően, mint amikor arról kell beszámolnunk, hogy egy véletlen adatbázishiba révén egyszerűen hozzáférhetővé vált többmillió felhasználó fiókadata. Sajnálatosan pontosan ez történt 3 millió Hello Kitty rajongó esetében a minap.

Egy online kutató, Chris Vickery az előző hétvégén folyamán fedezett fel egy adatbázist, mely több mint 3 millió fiókadatott tartalmazott. Az információk a Hello Kitty Online és a hivatalos Hello Kitty weboldalak (SanrioTown.com, HelloKitty.com és MyMelody.com) felhasználóihoz tartoznak. Az adatbázis tartalmazza a userek teljes nevét, születésnapját, nemét, országát, emailcímét, jelszó hash-ét, jelszó-emlékezető kérdését és válaszát, illetve egyéb adatait. Néhány ezek közül kódolt, ám könnyedén visszafejthető.

Az incidens állítólag egy rosszul konfigurált adatbázis-telepítés eredménye, de a szerverek biztonsága már helyreállt. Mindenesetre a cég elmondása szerint az eset kivizsgálása még tart és további információkat addig nem kívánnak megosztani míg végére nem járnak az ügynek. Amennyiben cinikusak szeretnénk lenni azt mondhatnánk, már megosztották az összes rendelkezésükre álló adatot így is, szóval ennél többet nem nagyon várunk.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József