Jump to content

Az önvezető autókba is kell kormány egy új tervezet szerint

2015. 12. 17. 16:00

Egy a Kalifornia állam gépjárműügyi hivatala által benyújtott tervezet szerint nem csak, hogy működő kormányt kell beszerelni okosautó-fejlesztő cégeknek az autóikba, de egy megfelelő jogosítvánnyal rendelkező embernek is be kell szállnia a volán mögé. No de miért is ilyen fontos Kalifornia szabályozása az összes önvezető autóra nézve?

Kalifornia az önvezető-gépjárműfejlesztés Mekkája. Jelenleg 11 fejlesztőcég autója koptatja az állam utait. Kalifornia gépjárműügyi hivatala (DMV) így egyrészt irányadó az okosautók szabályozására másrészt komolyan segíteni vagy hátráltatni tudja a technológia fejlődését. A 11 cég között például ott csücsül a Google is, aki rendkívül szomorúan fogadta az új szabályozás hírét, mivel náluk már egy ideje kormány nélküli autókat tesztelnek ráadásul ezek biztonságosabbnak tűntek, mint az ember vezette társaik.

Alapvetően egy a felhasználókat védő javaslatról beszélünk. Az autógyártó cégeknek havonta jelentést kell tenni munkájukról továbbá a produktumuk biztonságosságáról. Az okosautóknak védetteknek kell lenni az esetleges hackertámadásokkal szemben és ha az autóvezetéséhez feltétlen szükséges adatoknál többet akarnak tárolni arról értesíteniük kell a felhasználókat.

A tervezet azonban még csak tervezet, melyet el is kell fogadtatni és várhatóan még racionalizálhatók az egyes elemei.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József