Jump to content

A Facebook, a Google és a Twitter nem kér a gyűlöletből

2015. 12. 16. 16:00

A Facebook, a Google és a Twitter egyetértenek abban, hogy törlik a gyűlölködés kategóriájába eső tartalmakat. Németország ígéretet kapott az internetóriásoktól, hogy gyorsan megtisztítják oldalaikat az ilyen helytelen bejegyzésektől.

Németország már régóta panaszkodott, hogy a nagy internetes szolgáltatások nem tesznek eleget a gyűlöletbeszéd ellen, most úgy néz ki tenni fognak valamit. A Facebook, a Google és a Twitter mind ígéretet tett Németországnak hogy törölni fogják minden formáját a bűncselekménynek minősülő gyűlöletbeszédeknek (például az embereket erőszakra uszító posztoknak) 24 órán belül. A lépés válaszként érkezik az európai menekültügyi válság kapcsán megnövekedett rasszizmusra, noha Németország egyébként is évtizedek óta harcol a gyűlölködés ellen.

A döntés némiképp meglepő, hiszen ezek a vállalatok foggal, körömmel harcolnak a cenzúra ellen, ám mégis valahol érthető, hiszen a Facebooknak, a Google-nek és a Twitternek is megvan a saját belső szabályrendszere, mely megtiltja a gyűlöletbeszédet bizonyos mértékig. A gyűlölködésből tehát egyik cég sem kér.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József