Jump to content

A brit rendőrség tinédzser hackereket látogat

2015. 12. 15. 10:00

A hacker támadásokért sokszor olyan fiatalok a felelősek, akik nincsenek tisztában azzal, hogy tetteiknek a valós világban is következményei vannak és nem csak gépeket támadnak meg, de valódi hús-vér embereknek okoznak kárt. A brit rendőrség ezen szeretne változtatni némi nyomás gyakorlásával és az ifjú hackerek jó útra terelgetésével.

A nyomásgyakorlás abban nyilvánul meg az angol rendőrség részéről, hogy felkeresik otthonukban a tinédzser hackereket. Egyrészt ez egy finom célzás, hogy „helló, figyelünk téged”, (akárcsak egy ilyen látogatást követően valószínűleg a szüleid is), ami önmagában éreztetheti, hogy a hackelésnek igen is valóságos következményei lehetnek. Másrészt, ha ez nem elég, akkor remek alkalom felhívni a fiatalok figyelmét, hogy akár komoly években mért börtönbüntetést is kaphatnak, ha például „játékból” megtámadnak egy szolgáltatót.

Nem biztos, hogy ez a leghatékonyabb stratégia, noha a kampány olyan hirdetéseket is magában foglal, mint az alábbi videó. Egy jó hackerhez nem mennek házhoz a rendőrök, mert el tudja tüntetni a nyomait. Ráadásul a tini hackereket nehéz megrémíteni, nem azért mert nincsenek tisztában a lehetséges következményekkel, hanem mert meg vannak győződve róla, hogy soha nem kapják el őket. A rendőrségi látogatások mégis hasznosak lehetnek, mert emlékeztetik a fiatalokat, hogy nem gépeknek, hanem végső soron embereknek ártanak, ami talán hatással lehet rájuk. Bárez egy elég nagy talán.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József