Jump to content

Zuckerberg visszautasítja, hogy új szervezete adóelkerülés lenne

2015. 12. 05. 13:00

Mark Zuckerberg tisztában van vele, hogy sokan úgy gondolják, a 45 milliárd értékű részvényadományozás csak egy adókerülő manőver. Az ilyen vádaskodásokra reagálva a pár egy újabb nyilatkozatot tett közzé, melyben felhívja a figyelmet arra, hogy a Chan-Zuckerberg Initiative egy korlátozott felelősségű társaság (LLC), mely nem egy tradicionális jótékonysági szervezet.

Hogy mi a különbség? Jelen esetben azt, hogy egy LLC létrehozásával Zuckerberg és Dr. Chan nem lesznek képesek kihasználni az adókedvezményeket, amelyeket egy hagyományos értelemben vett jótékonysági szervezet után tudnának. Csak akkor kapnak adókedvezményt, ha pénzt adományoznak jótékonysági szervezeteknek. Ahogy Zuckerberg is éreztette közleményében, ha igazán adókerülési szándékaik lettek volna, akkor nem egy LLC-t alapítottak volna a hagyományos jótékonysági szervezeti forma helyett.

Egy LLC valóban adózik és néhány jogi előnye is van. A The New York Times szerint, a pár személyes vagyonát nem érinti, ha az LLC-t beperelik, és ha a szervezet profitot termel, akkor külön individuumként adózik utána. Továbbá Zuckerbergéknek nem kell évente a kezdeményezés értékének 5%-át befizetniük, ahogyan ezt egy jótékonysági szervezet esetében kellene. Támogathatnak politikusokat és politikai célokat, befektethetnek ígéretes startupokba, adományozhatnak nonprofit szervezeteknek és csatlakozhatnak más szervezetekhez. Ezek azonban csak lehetőségek. A pár tervei szerint az új szervezetük a személyre szabott tanulást, gyógyítást, emberi kapcsolatok fejlesztését és erős közösségek építését fogja támogatni.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József