Jump to content

Mark Zuckerberg eladományozza Facebook-részvényeinek 99%-át

2015. 12. 02. 16:00

Nem mindennapi bejelentést tett a Facebook alapítója és egyben vezetője, Mark Zuckerberg és felesége Priscilla Chan. Lemondanak Facebook-részvényeik 99%-ról az emberiség javára. A felajánlás a jelenlegi részvényárak mellet 45 milliárd dollárra rúg.

Mark Zuckerberg egy nyílt levél csattanójaként tette meg vártatlan bejelentését. A levél apropója elsőszülött gyermekének Max Chan Zuckerbergnek születése, bár a levelet neki címezte a sorokat olvasva láthatjuk, hogy mindenkinek szólnak egy szebb jövő vágyának képét tárva elénk. Ennek a jövőnek a megvalósítására adományozza oda a szóban forgó Facebook-részvényeket, melyek jelenlegi értékük szerint 45 milliárd dollárt érnek, ami a történelem eddigi egyik legnagyobb felajánlása.

A részvények a Chan Zuckerberg Initiative néven létrehozott alapítványhoz kerülnek. Az alapítvány célja kiterjeszteni az emberi létezés határait és egyenlő feltételeket biztosítani a következő generáció minden gyermeke számára.

A részvényeket fokozatosan fogják odaadományozni. Az első három évben évenkénti 1 milliárd dollár értékű részvényben kerül korlátozásra az adomány mértéke. Természetesen továbbra is Mark Zuckerberg marad a Facebook többségi tulajdonosa ezzel megőrözve vezető szerepét.

További részletekre várni kell, még a család visszatér a két hónaposra tervezett szülési szabadságról. Egyébként még a nyáron bevezetésre került új szabályozás értelmében a Facebook minden dolgozója 4 hónapos szülési szabadsággal rendelkezhet.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József