Jump to content

Instababák: az Instagram szűrők után elnevezett gyerekek

2015. 12. 02. 14:00

Amikor kiderül, hogy jön a baba a kezdeti öröm után a legtöbben komoly tervezgetésbe kezdenek. Általában sarkalatos kérdés a baba neme és a neve. Utóbbi megválasztása néhány leendő szülő számára igen komoly kérdés. Persze vannak, akik ezt sokkal egyszerűbben meg tudják oldani az Instagram segítségével.

Mi legyen a gyerkőc neve? Nevezzük el egy kedves rokon után? Legyen valami ritka különleges neve? Esetleg a jelentése a fontos? Ideális esetben a két szülő közösen dönti el, hogy mi legyen gyermekük neve. Komoly kérdés ez, melyet nem szabad félvállról venni, hiszen a poronty számára meghatározó lehet milyen nevekkel, becenevekkel fogják illetni élete során.

Fontos lehet még a vezetéknév és a keresztnév illeszkedése, hangzása. Szempont lehet családi hagyományok továbböregbítése egy név által, de akár egy példaképről vagy hírességről is kaphatja a baba a nevét. Napestig morfondírozhatnánk még, hogy milyen fontos szempontok merülhetnek fel, végül pedig azon kapnánk magunkat, hogy távolabb vagyunk a megfelelő név megtalálástól, mint mielőtt még elkezdtünk volna gondolkozni rajta.

Persze nem mindenki készül neki ennyire a névadásnak. Sokan csak ránéznek okostelefonjukra és választanak egy szimpatikus Instagram szűrőt. A BabyCenter adatai szerint 2015 legújabb és legtrendibb újszülött nevei között képmegosztó alkalmazásokból kiragadt szavakat találunk. Ezen lista szerint a Lux, mint fiú név például az egyik legjobb választás volt. A fiú nevek közül népszerű volt még a Ludwig, Amaro, Reyes, Hudson és a Kelvin. A lányoknál a Valencia és a Willow került a befutók közé feltehetően hasonló bölcs megfontolás eredményeként. Gratulálunk a szülőknek és álhatatos kíváncsisággal várjuk, milyen szép új nevekkel örvendeztet meg minket az internet 2016-ban.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József