Jump to content

Négy mag? Nyolc mag? Per indult az AMD ellen

2015. 11. 09. 10:00

A processzorgyártók bevett szokása túlozni termékeik teljesítményét illetően, (emlékszel még az Intel mániuákus órajel-számolgatására, ugye?) ám az AMD most úgy tűnik, csúnya leckét fog kapni azzal kapcsolatban, hogy mi fér bele a reklámokba, és mi nem.

Az AMD ellen per indult a vásárlók félrevezetésének vádjával, mely szerint a cég megtévesztően adta meg Bulldozer-alapú CPU-i esetében a magok számát. A reklámok nyolc magot hirdettek, noha a működés során a processzor inkább négymagosként üzemelt. Az AMD tehát fél modulokról beszélt önálló magokként, ám azok nem voltak képesek függetlenül működni. Éppen ezért a Bulldozer nem tudott párhuzamosan annyi instrukciót kezelni, mint amennyit egy valódi nyolcmagos darabtól várnál.

A gyártó egyelőre nem nyilatkozott a per részleteiről, ám úgy látszik, a moduláris chipdesignt inkább elkerüli az AMD legközelebb. Új architektúrájuk, a Zen egy sokkal konvencionálisabb megközelítést alkalmaz, mely az Intel Hyperthreadingjéhez hasonló. A vita valószínűleg ha más eredményt nem is hoz, legalább tisztázza, mi számít egy processzormagnak, míg az AMD súlyos pénzeket bukhat. A perben Kalifornia bírósága ítélkezik majd, mely államban egyébként számos darab kelt el az érintett processzorokból, így a cégnek nagyon is van oka tartani az esetlegesen kiszabott bírságtól.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra