Jump to content

Eladó a világ egyik első személyi számítógépe

2015. 11. 09. 14:00

Sokan nem ismerik a Kenbak-1 Digital Computer történetét, noha ez a világ egyik első, a fogyasztóközönség számára elérhető, személyi számítógépe. Az ősi masinák közül most egy ismét eladóvá vált.

John Blankenbaker 1971-ben 750 dolláros áron adta a gépeket még a jól ismert Altair 8800 és Apple I előtt, ám közvetlenül a Datapoint 2200 után. Az eszköz célközönségének a gyártó az iskolákat tartotta, ahol a programozás népszerűsítését remélte.

A számítógép-matuzsálem specifikációi manapság nevetségesnek tűnnek. A Kenbak-1 Digital Computerben semmiféle mikroprocesszor nem volt, míg RAM-ból is csak 256 bájt jutott neki (nem elírás!) A világon mindössze 50 darab került értékesítésre, melyek közül néhány éppen az elmúlt években bukkant fel aukciók során. A legutóbb eladásra kikiáltott darab 31 ezer dollár fejében cserélt gazdát, míg a jelenleg eladásra váró példány a német Breker aukciósházon keresztül várja a vevőket.

A számítógépes történelem egy fontos részét képező darab kivételesen kívánatosnak számít a gyűjtők szemében, így valószínűleg hasonlóan csillagászati árat kérnek majd a most bejelentett példányért is. Ha már személyesen nem is találkozhatsz a Kenbak-1 Digital Computerrel, ajánljuk figyelmedbe az alábbi videót:

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra