Jump to content

Egymilliárd dollárt szán a Toyota AI-kutatásra

2015. 11. 09. 12:00

Az idei év elején a Toyota már bejelentette, hogy 50 millió dollárból szeretne létrehozni egy kutatóközpontot az MIT-vel és a Stanforddal közösen, ám azóta a cég sokkal nagyobb tervekkel is előállt, melyek megvalósítására az autógyártó egymilliárd dollárt különített el.

A Toyota Motor igazgatója, Akio Tojoda bejelentette, a tokiói autógyártó az elkövetkező öt év folyamán egymilliárd dollárt szeretne befektetni a Toyota saját kutatóintézetének létrehozásába. A kezdeményezés fókuszában a mesterséges intelligencia kutatása, a robotfejlesztés és az önvezető autókat lehetővé tevő technológiák állnának a robotok terén szakértőnek számító vezető, Gill Pratt ellenőrzése alatt, aki korábban a DARPA csúcsmenedzsere volt. Az első létesítmény 200 dolgozóval a Szilikon-völgyben települne meg a Stanford Egyetem mellett 2016 januárjában. Ezt követően a japán vállalat a második telepet az MIT közelében, Cambridge-ben szeretné létrehozni.

Pratt az esemény során ismertette az intézmény legfontosabb céljait, melyek közt a technológia olyan mértékű fejlesztése is elhangzott, mely a baleseteket kiiktatná a közúti forgalomból és segítséget nyújtana az idősek és mozgássérültek mindennapjaiban. Néhány projekt a Toyota korábbi kutatásain alapszik majd, ám lesznek ettől független kezdeményezések is. Az ambíciózus cég az első autonóm jármű kiadását 2020-ra tervezi.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra