Jump to content

Az Apple szerződést bont az alulteljesítő zafírgyártóval

2015. 11. 04. 16:00

Az Apple és a GT Advanced Technologies Inc. már 2014-ben megegyezett a szerződés felbontásáról, amikor a két cég közül az utóbbi csődöt jelentett. A legújabb megegyezés során a GT 439 millió dolláros kölcsöne semmisül meg, mellyel a vállalat eddig Cupertinónak volt adós.

A Wall Street Journal hírei szerint az Apple eredetileg zafír kijelzők gyártására kötött szerződést a GT-vel, ám a vihar első jelei hamar megmutatkoztak, amikor az iPhone 6 más anyagok felhasználásával rajtolt. Egyelőre nem tisztázott, mi történt a színfalak mögött, ám a GT vádjai szerint az Apple megváltoztatta a specifikációkat, így a cég nyakán maradt sokmillió rossz méretre gyártott darab, melyeket az Apple nem volt köteles megvásárolni.

Ezzel szemben az Apple azt állítja, a GT volt képtelen teljesíteni a szerződés ráeső felét. A huzavona eredményeként a GT végül fogyasztók nélkül maradt, így képtelen fenntartani magát. A megegyezés feltételeinek értelmében a gyártó legtöbb felszerelését aukcióra bocsátják, így többek között 600 zafírkohó kerül november 23-án kalapács alá. Minden, ami az árverés után marad, az Apple tulajdonába vándorol, mely javakért cserébe Cupertino egy az egyben törli a GT adósságát.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra