Jump to content

Tovább fejlődik a Nagy Hadronütköztető

2015. 11. 02. 10:00

A Nagy Hadronütköztető csak nemrég állt vissza a munkába kettő év szünet után, mely karbantartással és kisebb fejlesztésekkel telt. A monumentális rendszer azonban ismét újításokon megy keresztül hamarosan.

A múlt héten 230 tudós találkozott a svájci CERN-ben, hogy megtárgyalják a High-Luminosity (magas fényességű) LHC (HL-LHC) projekt részleteit és elővezessék a tervezést követő konstrukciós fázist. Két újabb hosszú leállást követően, melyekre 2019-ben és 2024-ben kerül majd sor, az HL-LHC a mostanihoz képest tízszer több részecske ütköztetésére lesz képes.

Az új technológiának részeként érkezik 12 darab nagyteljesítményű, kvadrupol mágnes, melyek egyikét a fenti képen láthatod, valamint néhány „crab” (rák) bemélyedés, melyek elhajlítják a részecskesugarakat, mielőtt azok ütköznének. Amikor utoljára foglalkoztunk a hadronütköztetés kérdésével újságunkban, a HL-LHC projekt már régen beindult. Négy év tervezés és tanulmányozás után azonban a koncepció végre egy jókora lépéssel közelebb jár a megvalósításhoz.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra