Jump to content

Már jövőre összeforrhat az Android és a Chrome OS

2015. 10. 30. 12:00

Évek óta zajlik a találgatás, mikor szándékozik a Google egyesíteni az Android és a Chrome operációs rendszereket, ám a cég kitartott amellett, hogy a két OS elválasztása stratégiai jelentőséggel bír. A Wall Street Journal szerint azonban a Google jövőre elhagyja az eddig járt utat.

A Wall Street Journal híradásában olvasható, hogy a Google már két éve igyekszik összeforrasztani a Chrome OS-t és az Androidot egyetlen rendszerré. A fúzió eredményeként születő új OS hivatalosan 2017 táján bukkanhat fel először, míg az előnézeti program a jövő évben rajtolna.

Noha néhányan úgy gondolják, hogy ezzel a lépéssel a Google meggyilkolja a ChromeOS-t, mégis a cég kitart amellett, hogy egy új kettős stratégiát szeretnének felállítani. A Chrome OS, a Chromecast és az Android részlegek közös igazgatója, Hiroshi Lockheimer tegnap ezt egy tweetben is megerősítette, melyben azt nyilatkozta, cége elkötelezett a Chrome OS irányában.

A WSJ tudni véli, hogy az új Android PC-s verzióban is megszületne, ám azt nem tudjuk Windows és Mac számítógépekről vagy a Chromebookok utódjairól van-e szó, ám inkább az előbbi lehetőség tűnik valószínűnek, hiszen így a Google Play boltja még nagyobb közönséghez juthatna el. Szintén a hivatalosan meg nem erősített fúzió irányába mutat, hogy már 2013-ban Sundar Pichai is egyszerre lett kinevezve az Android és a Chrome OS divíziók fejeként, míg Hiroshi Lockheimer tavaly át nem vette a helyét, így mondhatni trandícionálisan egy igazgató felel a két operációs rendszerért.

Az új kombinált OS megjelenéséről egyelőre sejtéseink lehetnek csak, ám valószínűnek tartjuk, hogy az ehhez hasonló nagy bejelentések a Google I/O eseménye során kapnak majd helyet.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra