Jump to content

Az USA félti a tengeri kábeleket Oroszországtól

2015. 10. 26. 14:00

Még civil józan paraszti ésszel is könnyű belátni, miért lehet kulcsfontosságú a hadviselés során az ellenséges erők kommunikációs lehetőségeinek elvágása. Az Egyesül Államok azonban jelenleg amiatt aggódik, hogy az oroszok egy kicsit túl messzire mennek a fent említett gondolatmenet vonalán.

A New York Times híradása szerint több orosz tengeralattjáró és hírszerő hajó is a víz alatti internetkábelek környékén vett fel pozíciókat, mely enyhe utalásnak tűnik arra, hogy elsőként a vezetékek sínylik meg egy konfliktus kitörését. Ez érthető módon világszerte komoly problémákat okozhatna, nem csak Oroszország ellenségeinek körében is. A kábelektől függően egy vágás megszakíthatná egyes területeken az internetelérést komoly gazdasági krízist teremtve.

Mivel nem szeretnénk rémhíreket közölni, ezért szeretnénk előre leszögezni, hogy korántsem valószínű, hogy a dolog eddig fajul majd. A New York Times egyelőre csak találgat, hogy a kezdeményezés Oroszország kardcsörgetése akar-e lenni vagy ténylegesen az amerikai hadsereg kábeleit keresik a tengeralattjárók. Bármi is legyen a helyzet, a gesztus barátságtalan emlékeztetőül szolgál az internet háborúkkal szembeni kiszolgáltatottságával kapcsolatban.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra