Jump to content

Sokmilliót fizet a Sony a meghackelt ex-alkalmazottaknak

2015. 10. 21. 12:00

Csaknem egy év telt el, mióta a Sony Pictures belső adatai nyilvánosságra kerültek egy hackercsoport, a GOP (Guardians of Peace) zsarolási kísérletét követően. A cég azóta is nyögi a tavalyi események utóhatását, ugyanis számos egykori alkalmazottja fogta perbe a Sony-t adataik gyenge védelme miatt.

A vállalat egyik legnagyobb problémáját a botrány óta a pereskedő ex-alkalmazottak jelentik, akik kártérírést követelnek adataik elégtelen védelme miatt. A hétfői hírek szerint azonban a Sony és az egykori dolgozók végre megegyezésre jutottak a kérdésben.

A sokmillió dolláros megegyezés részeként a cég nagyjából 2 milliót költ majd azoknak az áldozatoknak a kártalanítására, akiknek önköltségeiken kellett megvédeni nyilvánosságra került adataikat. A hackerek tevékenysége így minden sértett alkalmazott esetében nagyjából 1000 dollárba kerül a Sony-nak. Fejenként további 10 000 dollárt kénytelen fizetni maximálisan a cég azoknak, akik személyes adataival vissza is éltek, azaz személyazonosság-lopás áldozataivá váltak. Ez további 2,5 millióval terheli a Sony kasszáját. A perek költségeit is a Sony állja, beleértve a jogászok béreit és sok mást, így 3 490 000 további dollárt fizet a cég.

A megegyezés néhány részletet még vizsgálja a bíróság, mielőtt rábólintanak az alkura.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra